Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny : v kontextu plánování péče - Matoušek, Oldřich, 1947-; Pazlarová, Hana (Praha : Portál, 2014)
Publikácia predstavuje druhé, rozšírené vydanie príručky, ktorej cieľom je odborníkov pracujúcich s rodinami oboznámiť napríklad s rôznymi formami rodiny, so súčasnými názormi na partnerstvo a rodičovstvo, teritoriálnym a ekonomickým správaním rodiny a s jej vnútornými vzťahmi. Kniha taktiež poukazuje na ciele hodnotenia, noriem a prístupov hodnotiacich vývojovú úroveň dieťaťa, naplnenie jeho potrieb a plánovanie práce s dieťaťom a rodinou. Hodnotenie rodiny má ukázať, či je vplyv prostredia rodiny pre dieťa priaznivé alebo nepriaznivé. Téma je spracovaná na vyše 200 stranách, rozdelená do 20 kapitol a v závere sú prílohy v podobe metodiky hodnotenia situácie dieťaťa a rodiny, ako aj orientačné hodnotenie vývojovej úrovne dieťaťa v predškolskom veku
Bibliogr. odkazy
Kniha je určená pre sociálnych pracovníkov, psychológov, pedagógov, psychiatrov, pediatrov a sudcov
Keywords: rodina; charakteristiky rodiny; vzťahy rodinné; práca sociálna -- metódy; dieťa; hodnotenie rodiny; dieťa ohrozené; príručka