Lékař a pacient v moderní medicíně : etické, právní, psychologické a klinické aspekty - Ptáček, Radek, 1975-; Bartůněk, Petr, 1939- (Edice celoživotního vzdělávání ČLK, 2015)
Dodržiavanie etických princípov a pravidiel vedie k vytvoreniu základného vzťahu dôvery medzi lekárom a pacientom. Je to vzťah, bez ktorého úspešná liečba nie je možná. Tento stupeň dôvery vyplýva hlavne z presvedčenia pacienta, že lekár okrem iného dodržiava aj morálne a etické zásady. Monografia nadväzuje na knihu Etické problémy medicíny na prahu 21. století. Na knihe sa spolupodieľali poprední odborníci a rozoberajú medicínske právo, etiku, psychológiu ale aj niektoré klinické odbory. V knihe nájdete aj témy ako sú rozhovor pacienta a lekára, motivácia pacienta k liečbe, stres vo vzťahu lekára a pacienta