Cytokiny v klinické medicíně : v klinické medicíně - Stříž, Ilja; Holáň, Vladimír (Praha : MAXDORF-JESSENIUS, 2015)
Objav cytokínov bol v 60. rokoch minulého storočia, ale až o pár rokov neskôr sa začal zvyšovať záujem o tieto molekuly. Ich aplikácia do klinickej praxe sa odohrala veľmi rýchlo a dnes cytokíny predstavujú veľmi atraktívnu a dôležitú oblasť, ktorá zasahuje do väčšiny oblastí medicíny, hlavne do imunológie, keďže cytokíny zohrávajú kľúčovú úlohu ako signálne molekuly imunitného systému. Aj vďaka nim napreduje rozvoj biologickej a cielenej liečby, avšak jej využitie vyžaduje od lekára dobrú znalosť v tejto oblasti. Monografia predstavuje prehľadného sprievodcu v problematike cytokínov s možnosťou doplniť svoje vedomosti o detailnejšie informácie z literárnych zdrojov. Nie je to však zoznam všetkých cytokínov, chýba tu napríklad IL-14, niektoré rastové faktory, hormóny alebo neuropeptidy s cytokínovou aktivitou. Kniha má až 12 kratších kapitol, v úvode sú opísané základné princípy imunológie, ďalej chemokíny, prozápalové cytokíny, interferóny, či cytokíny regulujúce imunitnú odpoveď a posledná kapitola sa venuje využitiu cytokínov v biologickej liečbe. Samozrejmosťou je veľké množstvo farebných ilustrácií
Bibliogr. odkazy
Register
Skratky
Kniha je určená hlavne lekárom, ale prínosom bude aj pre pracovníkov z oblasti výskumu
Keywords: systém imunitný -- imunológia; cytokíny; interleukíny; chemokíny; terapia biologická