Dítě diabetické matky : komplexní pohled na diabetes a těhotenství - Štechová, Kateřina (Nakladatelství GEUM, 2014)
Diabetes predstavuje veľmi závažné ochorenie, ktorého incidencia sa z roka na rok zvyšuje, a tak pribúdajú aj tehotné ženy, ktoré trpia pregestačným diabetom, DM2 alebo ešte častejšie gestačným diabetes mellitus. Monografia ponúka komplexný pohľad na túto problematiku a v knihe sa prepája hneď niekoľko oborov do jedného celku. Úvod je venovaný všeobecným informáciám o diabete, pohľadu na tehotenstvo pacientok s DM1 alebo gestačným diabetom. Väčšia časť knihy sa zaoberá vplyvom diabetu na plod, a neskôr na dieťa matky diabetičky. Je tu vysvetlený vplyv hyperglykémie a hypoglykémie a ďalších faktorov na vývin plodu. Autori uvádzajú možnosti prenatálneho skríningu, pohľad na dieťa z pohľadu pôrodníka a novorodenecká starostlivosť a nakoniec aj psychologické aspekty vplyvu diabetu na dieťa