Traumatologie hrudníku - Vodička, Josef, 1965- (Galén, 2015)
Podľa štatistík sa v Európe poranenie hrudníku podieľa na každom druhom úmrtí pri dopravnej nehode. Viac než polovica zranených má poranený aj ďalší orgán, preto poranenie hrudníku predstavuje veľmi vážny stav, ktorý je vo väčšine prípadov súčasťou polytraumy. Traumatológia hrudníka zahŕňa diagnostiku a liečbu hrudných poranení a predstavuje základnú oblasť traumatológie a celej chirurgie. Kniha je systematicky rozdelená až na 24 kapitol, čím získala prehľadnosť danej problematiky. V úvode nesmie chýbať chirurgická anatómia hrudníka, fyziológia a patofyziológia obehovej a dýchacej sústavy. Zvyšné kapitoly sa venujú diagnostike a prvej pomoci pri poranení hrudníku, intenzívnej starostlivosti o pacienta a poraneniam ďalších orgánov v hrudnom koši. Od vydania poslednej monografie venovanej traumatológii hrudníka ubehlo viac než 30 rokov, a tak táto kniha prináša okrem základu anatómie a fyziológie hrudníka aj nové diagnostické a liečebné postupy