Vnitřní lékařství 1 - Bureš, Jan, 1954-; Horáček, Jiří, 1952-; Malý, Jaroslav, 1946- (Galén, 2014)
Druhé prepracované a rozšírené vydanie publikácie širokého kolektívu autorov po 11 rokoch si dalo za úlohu zhrnúť nové poznatky v medicíne - vo vývoji nových liečiv a terapeutických postupov, ako aj v dynamickom rozvoji nových medicínskych technológií. Rozsah týchto informácií je taký veľký, že je ťažké všetky tieto informácie správne štruktúrovať, absorbovať a využívať. Stále užšia špecializácia lekárov má popri svojich pozitívach, ako je poznávanie stále podrobnejších detailov patofyziológie, diagnostiky a liečby jednotlivých chorôb, aj svoje negatíva v podobe nebezpečenstva straty širšieho pohľadu na pacienta a jeho ďalšie ochorenia, respektíve na jeho osobnostné charakteristiky a individuálny spôsob prežívania choroby. Pregraduálne štúdium má svoj nezastupiteľný podiel na výchove budúcich špecialistov, malo by im ukázať, akým smerom sa jednotlivé odbory vyvíjajú. Základom výchovy pre všetkých študentov včítane budúcich špecialistov sú tri základné body: pochopenie fungovania jednotlivých orgánových systémov v zdraví a chorobe, pochopenie súvislostí medzi orgánovými systémami u konkrétneho pacienta a pochopenie a nácvik klinickej práce. Tá potom umožňuje čo najrýchlejšie dospieť od príznakov k pracovnej diagnóze, zvoleniu optimálneho vyšetrovacieho plánu a stanoveniu definitívnej diagnózy, na ktorej základe sa potom dá rozhodnúť o vhodnom terapeutickom postupe a ten potom účelne monitorovať. Kniha je rozdelená na 21 častí, 1. diel obsahuje prvých 6 častí. Po úvode sa ďalšia časť venuje stavom vyžadujúcim interdisciplinárny prístup (bolesť, dýchavičnosť, cyanóza, poruchy vedomia a iné). Tretia časť sa zaoberá pneumológiou, vo štvrtej nájde čitateľ najnovšie informácie z kardiológie a posledná časť 1. dielu sa venuje gastroenterológii. Druhý diel začína hematológiou a pokračuje cez klinickú onkológiu, reumatológiu, osteológiu, endokrinológiu, a nefrológiu po špeciálne časti zaoberajúce sa metabolizmom, klinickou výživou, diabetológiou, klinickou imunológiou a alergológiou, otravami, gerontológiou, chorobami z povolania a klinickou farmakológiou. Záver publikácie tvoria tabuľky s normálnymi hodnotami laboratórnych vyšetrení. Táto učebnica má 1180 strán, je doplnená množstvom čiernobielych aj farebných obrázkov, tabuliek, grafov a diagnostických zobrazení