Fytoterapia z pera lekára - Mika, Karol, 1927- (Martin : Vydavateľstvo Osveta, 2016)
Fytoterapiu v niektorých kruhoch zaraďujú medzi alternatívnu medicínu, avšak odborná fytoterapia je založená na medicíne dôkazov. Vždy bola, a stále aj je základom liečebných možností všetkých medicínskych odborov, pretože bez liečivých rastlinných látok by terapia bola obmedzená iba na chirurgické výkony. Monografia predstavuje už tretie vydanie knihy Fytoterapia doplnené o nové fytofarmaká, ale aj výstrahy pred nadmerným užívaním niektorých rastlinných drog, ktoré sa doteraz považovali za látky bez nežiaducich vedľajších účinkov. Táto príručka poskytuje dôležité poznatky o aplikácii liečivých rastlín v terapeutickej praxi a rozoberá farmakodynamiku účinných látok pri rôznych ochoreniach. Prvá, všeobecná časť predstavuje stručný úvod do fytoterapie, formy liečiv a názvoslovie, dávkovanie a užívanie, spôsob prípravy a farmakodynamiku jednotlivých obsahových látok. Druhá, špeciálna časť obsahuje prehľad liečivých rastlín zoradených v abecednom poradí. Pri každej rastline je názov drogy, obsahových látok, vlastnosti a účinnosť. Zvýraznené je použitie a toxickosť. Slovenský, český a latinský názov je doplnený aj fotografiou danej rastliny
Bibliogr. odkazy
Register názvov rastlín a vecný register
Skratky
Kniha je určená predovšetkým lekárom rôznych špecializácií, ale aj vzdelaným laikom, ktorí sa o danú problematiku zaujímajú
Keywords: fytoterapia; rastliny liečivé; príručka