Moderní farmakoterapie v neurologii - Štětkářová, Ivana (Moderní farmakoterapie, 2015)
Táto publikácia sa zaoberá súčasnými metódami liečby ochorení periférneho a centrálneho nervového systému. Jej cieľom je ponúknuť návod na rýchlu orientáciu v problematike neurologických ochorení so zameraním na najnovšie liečebné prístupy. Čitatelia v nej nájdu stručný prehľad diagnóz, pri každej z nich je na začiatku krátke repetitórium s definíciou choroby, jej epidemiológiou, klinikou a diagnostikou a potom je navrhnutý liečebný návod, ktorý umožňuje základnú orientáciu v najbežnejších terapeutických situáciách. U mnohých ochorení v neurológii nie je známa ich príčina, ale mnohým pacientom sa dá uľaviť symptomatickou liečbou alebo poskytnutím vhodných pomôcok. Autori tiež uvádzajú najčastejšie chyby a omyly, ktorých sa pri terapii neurologických ochorení treba vyvarovať. Kniha má 486 strán, je rozdelená na 23 častí podľa diagnóz. Záver publikácie tvorí prehľad použitých skratiek, informácie o mechanizmoch účinku vybraných látok používaných v liečbe neurologických ochorení, prehľadná lieková príloha so základnými informáciami o indikáciách, kontraindikáciách a spôsobe účinku neurologických liekov a s ďalšími užitočnými informáciami o jednotlivých liekoch, zoznam ilustrácií a register