VATS lobektomie krok za krokem - Hytych, Vladislav, 1954- (maxdorf jessenius, 2015)
Z Oddelenia hrudnej chirurgie Thomayerovej nemocnice vychádza v poradí už tretia kniha, tentokrát zameraná na videothorakoskopické (VTS) a video-asistované thorakoskopické (VATS) resekcie. Autor pôsobí na poli pľúcnej chirurgie už tridsať rokov. Svoje skúsenosti a obzory o miniinvazívnej chirurgii získaval aj počas opakovaných pobytov v Japonsku. Svojim nástupcom a kolegom ich ďalej odovzdáva v pregraduálnej a postgraduálnej výučbe a v knihách Minimum z plicní chirurgie krok za krokem (Maxdorf 2013) a Plicní chirurgie v instruktivních kazuistikách (Maxdorf 2014). Tretia kniha predstavuje praktickú učebnicu, ktorá poskytne čitateľovi predstavu a návod o indikáciách, technike a taktike pri VATS lobektómiách. V úvode všeobecnej časti je text doplnený aj kapitolou o základnej anatómii a endoskopickej anatómii hrudníka. Ďalšie kapitoly sa venujú predoperačným vyšetreniam a príprave, anestézii a pooperačnej starostlivosti. V druhej časti knihy sú operačné techniky rozdelené na 5 kapitol, čo zodpovedá počtu pľúcnych lalokov. Ide o postupy pri hornej a dolnej ľavostrannej a pravostrannej lobektómii, a pri pravostrannej strednej lobektómii. V každej kapitole je zhrnutých niekoľko spôsobov operačných techník. Vlastný postup a kľúčové momenty operácie autor zhrnul do hesiel v samostatných zvýraznených rámčekoch. Prínosom pre každého chirurga bude hlavne bohatá autorova fotodokumentácia z jednotlivých operácií