Uveitidy v kazuistikách - Svozílková, Petra (maxdorf jessenius, 2016)
Monografia Uveitidy v kazuistikách približuje zaujímavým spôsobom problematiku vnutroočných zápalov – uveitíd na jednotlivých prípadoch z praxe autorov. Každá kazuistika je podrobne rozpracovaná v podobe diagnostického algoritmu, vyšetrovacích metód a zahájenia cielenej terapie. Prípady sú doplnené bohatou fotodokumentáciou prevažne od autorov pre utvorenie celkového obrazu danej kazuistiky. V závere autori ešte upozornia na dôležité údaje pri diagnostike či liečbe v samostatnom zvýraznenom obdĺžniku. Kniha je rozdelená na 4 kapitoly. Prvé dve popisujú uveitídy podľa etiológie na infekčné a neinfekčné uveitídy. Infekčné uveitídy sú rozdelené na vírusové a ostatné infekčné. Neinfekčné uveitídy sú rozdelené na uveitídy bez prítomnosti systémového ochorenia a neinfekčné uveitídy pri systémovom ochorení. Jedna kapitola je venovaná vnutroočnému lymfómu. Posledná kapitola sa venuje špeciálnym prípadom, ktoré sa vyskytujú zriedkavo, alebo pri ktorých autori mali problém so správnou diagnostikou