Neuroendokrinní nádory - Sedláčková, Eva; Bajčiová, Viera, 1958- (maxdorf jessenius, 2016)
Neuroendokrinné nádory (NEN) sú heterogénna skupina nádorov, pochádzajúcich z rôznych buniek, lokalizovaných v rôznych orgánoch a tkanivách. Líšia sa epidemiológiou, aj stupňom diferenciácie a funkčnosti, čiže prítomnosťou alebo neprítomnosťou produkcie hormónov. Majú rôznu symptomatológiu, diagnostiku, terapiu a odlišujú sa aj prognózou. Spoločným znakom je pre ne neuroendokrinná diferenciácia. Heterogenita NEN sa odráža aj v heterogenite autorov tejto publikácie, sú medzi nimi onkológovia, endokrinológovia, gastroenterológovia aj pneumológovia. Táto monografia podáva komplexný pohľad modernej medicíny na problematiku diagnostiky a liečby NEN, vrátane najnovších trendov vo výskume v tejto oblasti. Je rozdelená na dve časti - všeobecnú, ktorá sa venuje histórii, epidemiológii, etiológii, princípom diagnostiky a terapie neuroendokrinných nádorov a špeciálnu. Špeciálna časť sa zaoberá postupne konkrétnymi NEN v rôznych oblastiach tela, ako aj NEN vo vzácnych lokalizáciách, NEN s neznámou primárnou lokalizáciou a NEN u detí a dospievajúcich. Publikácia má 370 strán, je doplnená množstvom farebných tabuliek, schém, obrázkov a diagnostických zobrazení