Neuroendokrinní nádory - Sedláčková, Eva; Bajčiová, Viera, 1958- (Praha : maxdorf jessenius, 2016)
Neuroendokrinné nádory (NEN) sú heterogénna skupina nádorov, pochádzajúcich z rôznych buniek, lokalizovaných v rôznych orgánoch a tkanivách. Líšia sa epidemiológiou, aj stupňom diferenciácie a funkčnosti, čiže prítomnosťou alebo neprítomnosťou produkcie hormónov. Majú rôznu symptomatológiu, diagnostiku, terapiu a odlišujú sa aj prognózou. Spoločným znakom je pre ne neuroendokrinná diferenciácia. Heterogenita NEN sa odráža aj v heterogenite autorov tejto publikácie, sú medzi nimi onkológovia, endokrinológovia, gastroenterológovia aj pneumológovia. Táto monografia podáva komplexný pohľad modernej medicíny na problematiku diagnostiky a liečby NEN, vrátane najnovších trendov vo výskume v tejto oblasti. Je rozdelená na dve časti - všeobecnú, ktorá sa venuje histórii, epidemiológii, etiológii, princípom diagnostiky a terapie neuroendokrinných nádorov a špeciálnu. Špeciálna časť sa zaoberá postupne konkrétnymi NEN v rôznych oblastiach tela, ako aj NEN vo vzácnych lokalizáciách, NEN s neznámou primárnou lokalizáciou a NEN u detí a dospievajúcich. Publikácia má 370 strán, je doplnená množstvom farebných tabuliek, schém, obrázkov a diagnostických zobrazení
Bibliogr. odkazy
Register
Skratky
Kniha je určená širokému spektru lekárskych špecializácií, najmä onkológom, endokrinológom, gastroenterológom a pneumológom, ktorí sa venujú diagnostike a terapii NEN
Keywords: nádory neuroendokrinné -- etiológia -- patofyziológia -- diagnostika; nádory neuroendokrinné -- terapia -- chirurgia -- farmakoterapia; nádory neuroendokrinné -- klasifikácia -- genetika; príznaky a symptómy; zobrazovanie diagnostické; staging nádorov; prognóza; TNM klasifikácia