Preeklampsie : od patofyziologie ke klinické praxi - Vlk, Radovan (maxdorf jessenius, 2015)
Hypertenziou v tehotenstve trpí približne každá desiata žena a asi u poloviny z nich sa rozvinie preeklampsia. Preeklampsia je definovaná prítomnosťou hypertenzie a proteinúrie a je spojená s vysokým rizikom materskej, fetálnej alebo novorodeneckej morbidity a mortality. Na monografii sa podieľal kolektív gynekológov s dlhoročnou pôrodníckou praxou a skúsenosti s diagnostikou a liečbou preeklampsie sa snažili zhrnúť do textu tejto knihy. Kniha je rozdelená na 15 kapitol, ktoré na seba didakticky nadväzujú. V úvode je stručná história preeklampsie a eklampsie, nasleduje definícia a klasifikácia hypertenzie v tehotenstve, epidemiológia a etiológia preeklampsie. Stručne sú vysvetlené patofyziologické zmeny v kardiovaskulárnom a koagulačnom systéme, endokrinné zmeny a vplyv na dôležité orgány ako sú mozog, pľúca, obličky a pečeň. Autori pár strán venujú aj predikcii a prevencii preeklampsie. Ďalšie kapitoly rozoberajú diagnostiku a terapiu preeklampsie. Na záver je jedna kapitola venovaná eklampsii a HELLP syndrómu. Súčasťou knihy je dostatočné množstvo obrázkov, tabuliek a najpodstatnejšie informácie každej kapitoly sú zhrnuté na konci ako „points to remember“