Spánková medicína v kazuistikách - Příhodová, Iva; Dostálová, Simona (Praha : Mladá fronta, 2016)
Spánková medicína je pomerne mladý a rozvíjajúci sa lekársky odbor, ktorý častokrát presahuje aj do ďalších špecializácií. Poruchy spánku sa vyskytujú už nielen u dospelých, ale aj u detí a ich výskyt vzhľadom na rizikové civilizačné faktory narastá. Ak sa nezačne s ich skorou diagnostikou a liečbou, poruchy spánku môžu spôsobovať radu problémov, ako sú denný mikrospánok, riziko nehôd a úrazov, zhoršenie fyzickej výkonnosti, nálady a kvality života. Kniha prezentuje vo forme kazuistík svoje skúsenosti s diagnostikou a liečbou rôznych foriem spánkových porúch v spánkových laboratóriách alebo špecializovaných ambulanciách. Úvodná kapitola popisuje základné pojmy, anamnestický postup a stručnú klasifikáciu porúch spánku. Ďalších 10 kapitol rozoberá prípady detí a dospelých s poruchami ako je nespavosť, poruchy dýchania v spánku, nadmerná denná spavosť, poruchy cirkadiánnych rytmov, parasomnie a rôzne abnormálne pohyby v spánku. Pri každej kazuistike je okrem uvedenej diagnostiky a terapie aj vysvetlený jej význam a teoretický výklad. Prípady sú doplnené obrázkami a grafickými výstupmi
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl., čes.
Skratky
Keywords: poruchy spánku a bdenia -- diagnostika -- terapia -- farmakoterapia; polysomnografia -- využitie -- metódy; poruchy zaspávania a udržiavania spánku; syndrómy spánkového apnoe; hypersomnia; parasomnie; syndróm nočný myoklonický; dieťa; dospelý; kazuistiky