Jak žít s těžkým zrakovým postižením? : souhrn (nejen) psychologické problematiky - Kimplová, Tereza; Kolaříková, Marta (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2014)
Medzi ľuďmi je poškodenie zraku vnímané ako to najhoršie, čo človeka môže postihnúť. Laická verejnosť ešte stále vie len málo nielen o zrakovom postihnutí, ale aj ako pristupovať k týmto ľuďom. Cieľom tejto publikácie je priblížiť verejnosti informácie, ktoré môžu zmeniť postoj a porozumieť dôsledkom zrakovej vady. Ponúka základný prehľad možností psychodiagnostiky a spôsob rozvoja psychických procesov u nevidomých. Kniha je rozdelená na 8 kapitol. Úvod je venovaný číselným údajom o zrakovom postihnutí, typom a rozdeleniu zrakových vád. Samostatne je rozoberaná problematika u detí a samostatne u dospelých so zrakovým postihnutím. Krátka kapitola je venovaná aj postojom a predsudkom. V závere je kapitola o službách pre zrakovo postihnutých, kompenzačných pomôckach a správnej medziľudskej pomoci. Namiesto záveru je v poslednej kapitole opísaný životný príbeh slepého chlapca