Ultrazvukové vyšetření žil dolních končetin - Musil, Dalibor, 1966- (Praha : Grada Publishing, 2016)
Prvé vydanie tejto knihy sa pred 8 rokmi stretlo s veľmi pozitívnymi ohlasmi, pretože na trhu chýbala kniha zaoberajúca sa teóriou a praxou diagnostiky žilových ochorení dolných končatín. Autori sa preto rozhodli pre druhé, prepracované, doplnené a aktualizované vydanie. Ultrazvuk priniesol v medicíne veľký pokrok v diagnostike a terapii mnohých ochorení. Pri žilových ochoreniach je až kľúčovým nástrojom. Monografia obsahuje 9 kapitol. V úvode je vysvetlená technická stránka ultrazvuku a klinické použitie vo flebológii. Dôležité sú aj anatomické poznámky k žilovému systému dolných končatín v druhej kapitole. Ďalšie kapitoly sa už zaoberajú rôznymi ochoreniami žíl, ako je chronické žilové ochorenie, povrchová a hlboká žilová trombóza a vrodené žilové malformácie. Siedma kapitola stručne popisuje 4 kazuistiky. Keďže ultrazvuk predstavuje zobrazovaciu metódu, veľmi dôležitou súčasťou sú schémy, čiernobiele a farebné obrázky, ktoré vznikli počas ultrazvukového vyšetrenia
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl., čes.
Skratky
Kniha je určená nielen lekárom, ktorí ultrazvuk v diagnostike žilových ochorení používajú, ale aj odborníkom, ktorí svojich pacientov na toto vyšetrenie posielajú, ako sú chirurgovia, dermatológovia, internisti, kardiológovia a praktickí lekári
Keywords: ultrasonografia -- využitie -- metódy; končatina dolná; žily; tromboflebitída -- klasifikácia -- diagnostika -- ultrasonografia; trombóza žilová -- diagnostika -- ultrasonografia; flebológia; ochorenie žilové chronické; malformácie žilové vrodené; kazuistiky