Vybrané kapitoly z intenzivní péče - Bartůněk, Petr, 1939-; Jurásková, Dana; Heczková, Jana; Nalos, Daniel (Sestra, 2016)
Vývoj medicíny napreduje míľovými krokmi, a aj v takom obore ako je intenzívna medicína cítiť vývoj diagnostických a terapeutických možností, ako aj rastúcu informačnú a technickú náročnosť oboru. Väčšina doterajších materiálov, ktoré boli preložené, pochádzali z iných podmienok a míňali sa s diagnostickými a terapeutickými klinickými postupmi, ktoré sú zavedené u nás. Preto sa spojil široký okruh odborníkov, ktorí stáli aj pri zrode oboru na LF UK v Prahe a na jeho výučbe sa podieľajú dodnes, aby vytvorili učebné texty, ktoré odrážajú naše podmienky a praktiky intenzívnej starostlivosti. Učebnica je rozdelená na dve časti. Všeobecná časť je tvorená kapitolami so zameraním na organizáciu akútnej starostlivosti, vzdelávanie a kompetencie sestier – špecialistiek, zásady ošetrovateľského procesu v intenzívnej starostlivosti, etické aspekty a podmienky používania zdravotníckych prístrojov. Špeciálna časť obsahuje najprv patofyziológiu a etiológiu, klinické príznaky, diagnostiku a liečbu jednotlivých akútnych stavov v rôznych lekárskych oboroch. Kniha tak prepája ošetrovateľskú starostlivosť spolu s tou odbornou stránkou v starostlivosti o závažné akútne stavy. V úvode knihy je pred samotným textom zoznam obrázkov, tabuliek, skratiek a symbolov, čo naznačuje prítomnosť početných farebných obrázkov a grafov