Atlas vaskulárnych aneuryziem - Mazuch, Július, 1936-; Baláž, Peter; Berek, Peter; Červená, Zuzana; Dzsinich, Csaba; Halašová, Erika; Kopolovets, Ivan; Kovács, Vladimír; Kubíček, Luboš; Mištuna, Dušan, 1948-; Musil, Dalibor, 1966-; Radoňak, Jozef, 1958-; et al. (Vydavateľstvo P+M, 2017)
Cievna chirurgia patrí k medicínskym odborom, ktoré zaznamenali v posledných desaťročiach najväčší rozmach a metamorfózu. V poznaní problematiky vaskulárnych aneuryziem nastali výrazné zmeny, ktoré sa týkajú etiopatogenézy a patofyziológie, modernej farmakológie, bez poznania ktorých nie je možný moderný prístup k diagnostike a liečbe týchto komplikovaných a náročných klinických jednotiek. Aneuryzmy sú často príčinou vážnych komplikácií a náhlych úmrtí. Úspešné chirurgické ev. endovaskulárne riešenia aneuryziem sú veľkým prínosom a často záchranou života pacientov. Monografia Atlas vaskulárnych aneuryziem sa zaoberá problematikou vaskulárnych aneuryziem v celom rozsahu a vo všetkých lokalizáciách. Dotýka sa teoretických základov, molekulárnych a genetických princípov, epidemiológie, anatómie, patológie, patofyziológie, klinickej diagnostiky aj diagnostiky pomocou moderných zobrazovacích metód, otázok indikácií chirurgickej aj endovaskulárnej liečby, predoperačnej, perioperačnej aj pooperačnej starostlivosti o týchto pacientov z chirurgického, anesteziologického aj intenzivistického hľadiska, samotných zásad chirurgických výkonov s podrobným popisom operačného postupu a vlastných skúseností s nimi. Autori publikácie sa opierajú o súčasné svetové odporúčania a poznanie moderných diagnostických aj operačných postupov. Na vytvorení publikácie sa podieľali početní autori z radov cievnych chirurgov aj vaskulárnych rádiológov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Nesporným pozitívom tejto publikácie je mnohoročná vlastná skúsenosť autorov s diagnostikou a chirurgickou liečbou aneuryziem v najrozličnejších lokalizáciách. Je napísaná jasným, zrozumiteľným jazykom a má prehľadnú štruktúru. Bohatá obrazová dokumentácia je zostavená z vlastných originálnych fotografií autora a spoluautorov.