Vybrané štandardné diagnostické a liečebné postupy v pediatrii - Podracká, Ľudmila; Kovács, László, 1950-2017; Kokavec, Milan, 1965- (HERBA, 2018)
Štandardné diagnostické a liečebné postupy v medicíne sa v krajinách s vyspelým zdravotníctvom používajú ako užitočný nástroj na zvyšovanie kvality zdravotnej starostlivosti obyvateľstva a už roky sú implementované do bežnej klinickej praxe. Po vzore zahraničných univerzitných pediatrických nemocníc vypracovali odborníci Národného ústavu detských chorôb v Bratislave Štandardné diagnostické a liečebné algoritmy vybraných klinických stavov, ktoré zohľadňujú lokálne pediatrické praktiky a sú ľahko aplikovateľné v bežnej praxi. Pokrývajú všetky odbory, v ktorých je poskytovaná pediatrická zdravotná starostlivosť. Štandardizácia diagnostických a terapeutických postupov je dokumentovaný materiál, ktorý odporúča krok za krokom hierarchicky indikovať jednotlivé laboratórne, zobrazovacie či histologické vyšetrenia so zreteľom na ich výťažnosť a očakávaný diagnostický prínos. Liečebné štandardy sú dôležité najmä v ére inovatívnej farmakológie a biologickej liečby. Po diagnostikovaní ochorenia pomáhajú zvoliť čo najefektívnejšiu terapiu. Štandardné medicínske postupy slúžia ako oporné piliere a nie ako rigidné či dogmatické prikázania. Integrujúc najdôležitejšie a najnovšie vedecké poznatky do konkrétneho klinického problému optimalizujú rozhodnutie lekára pri racionálnej diagnostike a odporúčajú včasnú ordináciu adekvátnej, účinnej a bezpečnej liečby. Poskytujú však aj iné, ako medicínske benefity. Nezanedbateľným benefitom je „legitímna ochrana“ pediatrov pred prípadným pochybením, či pomoc pri eliminovaní medicínskych omylov.