Sekundární glaukomy : vybrané kapitoly - Samková, Klára (Praha : mladá fronta, 2018)
Glaukóm je skupina klinicky odlišných ochorení rôznej etiológie, ktoré spôsobujú neuropatiu zrakového nervu a vedú k ireverzibilnému poškodeniu zrakových funkcií. Špecifickou skupinou sú sekundárne glaukómy. Na vzniku sekundárnych glaukómov sa podieľajú celkové ochorenia pacienta (napr. diabetes mellitus), úrazy oka, zápalové ochorenia, medikácia pacienta i dedičnosť. Druhé prepracované a doplnené vydanie monografie mapuje súčasné poznatky o diagnostike a liečbe sekundárnych glaukómov najrôznejšej etiológie: glaukómu pigmentového, pseudoexfoliatívneho, poúrazového, neovaskulárneho, uveitického, glaukómu pri endokrinnej orbitopatii, glaukómu po vitreoretinálnej chirurgii a tiež glaukómu malígneho a plateau iris. Každá forma sekundárneho glaukómu je spracovaná v samostatnej kapitole, z ktorých každá poskytuje komplexný pohľad - uvádza sa výskyt, etiológia, klinický obraz, požiadavky na diagnostiku, ale aj úskalia diferenciálnej diagnostiky a liečba. Okrem sumarizácie najnovších medicínskych poznatkov o sekundárnych glaukómoch predkladajú autori čitateľom v každej kapitole aj mnohoročné vlastné skúsenosti s diagnostikou a liečbou týchto typov glaukómov formou kazuistík. Samostatná kapitola je tu vyhradená aj nežiadúcim účinkom liekov. Kniha obsahuje bohatú obrazovú dokumentáciu, tabuľky a schémy.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl.
Skratky
Keywords: glaukóm; glaukóm sekundárny