Akutní infarkt myokardu : moderní diagnostika, komplexní léčba, chyby a omyly - Ošťádal, Petr, 1972-; Mates, Martin, 1969- (Farmakoterapie pro praxi, 2018)
Nemoci srdce a cév představují dlouhodobě nejčastější příčinu úmrtí v ekonomicky vyspělých zemích, tedy i v České republice. Mezi kardiovaskulárními nemocemi má největší prevalenci ischemická choroba srdeční (ICHS) a k jejím nejzávažnějším a nejobávanějším formám patří akutní infarkt myokardu (AIM). Intervenční léčba infarktu dosáhla významných úspěchů, úmrtnost na AIM však zůstává i při použití moderních diagnostických a léčebných postupů vysoká. Je proto zcela odůvodněné, že do výzkumu patogeneze AIM a vývoje nových terapeutických možností byly v posledních letech vloženy nemalé prostředky. Také proto představují diagnostika a léčba AIM velmi rychle se vyvíjející oblast současné na důkazech založené medicíny. Tato kniha je stručným přehledem dnešních poznatků o patogenezi AIM a doporučených postupů pro jeho diagnostiku a léčbu, a je proto určena lékařům a dalším zdravotnickým pracovníkům, kteří se setkávají s nelehkými situacemi v péči o nemocné s AIM.