Hydrokinezioterapia : učebnica pre rehabilitačných lekárov, fyzioterapeutov, rehabilitačných asistentov, špeciálnych pedagógov a trénerov - Čelko, Juraj, 1948-2021; Zálešáková, Jana, 1950-; Gúth, Anton, 1951-2023 (Bratislava : LIEČREH, 2017)
Hydrokinezioterapia je pohybová liečba vo vodnom prostredí. Je ideálnym prostriedkom na prevenciu a terapiu najčastejších, ale aj tých zriedkavejších, porúch pohybového aparátu. Cvičenie vo vode zlepšuje poruchy motoriky, zmierňuje bolesť, urýchľuje regeneráciu. Autori sa v predkladanej publikácii snažili priblížiť informácie o súčasných možnostiach tejto formy liečebnej rehabilitácie od základných pravidiel až po popis jednotlivých techník. Jednotlivé kapitoly sú venované chorobným stavom, ktoré sú v praxi pre hydrokinezioterapiu najčastejšie indikované. V závere sú naviac uvedené ďalšie diagnózy, u ktorých sú s hydrokinezioterapiou dobré skúsenosti. Text dopĺňa množstvo fotografií, ktoré majú pomôcť k návodu na aplikáciu rôznych techník a cvičení, ktoré sa pri určitých chorobných stavoch najčastejšie využívajú. Nedajú sa však aplikovať paušálne, vždy je potrebné vychádzať z aktuálneho zdravotného stavu pacienta. To, ako sa uvedené návody dajú rozšíriť a modifikovať, závisí od skúseností a vynachádzavosti terapeutov.
Bibliogr. odkazy
Vecný register
Táto publikácia je určená fyzioterapeutom, lekárom z odboru fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie a študujúcim v oblasti rehabilitácie.
Keywords: terapia cvičením; hydroterapia; hydrokinezioterapia; učebnica