Průvodce klinickou nefrologií a dialýzou pro internisty - Zakiyanov, Oskar, 1973-; Tesař, Vladimír, 1957- (Edice postgraduální medicíny, 2018)
Praktická příručka shrnuje základní poznatky z nefrologie a dialýzy pro lékaře interních oborů. Je určena jak nemocničním lékařům na lůžkových odděleních a intenzivních lůžkách, tak i ambulantním specialistům a praktickým lékařům. Počet dialyzovanýchpacientů se zvyšuje, náhradou ledvinných funkcí je léčeno téměř jedno promile populace. Proto se s dialyzovaným nebo transplantovaným pacientem může setkat lékař jakékoli specializace. První část knihy je věnována základům klinické nefrologie pro potřeby lékařů nepracujících primárně s nefrologickými pacienty. Uvádí praktické a stručně shrnuté informace o nejdůležitějších nozologických jednotkách, důraz je kladen na mezioborovýpřístup (kardiologie, revmatologie, diabetologie, metabolismus). Druhá část se zabývá především akutními situacemi u hemodialyzovaných pacientů, ale neopomíjí ani nutné teoretické základy týkající se dialýzy, byť v pragmaticky pojaté podobě. Neníopomenuta ani problematika peritoneální dialýzy a nejčastějších klinických problémů u pacientů s transplantovanou ledvinou. V každé kapitole jsou praktické návody, jak postupovat v akutní situaci a kdy konzultovat nefrologa. Závěrem je uveden přehlednejčastějších úprav dávkování léčiv u onemocnění ledvin.