Vrozené srdeční vady v dospělosti - Rubáčková Popelová, Jana, 1956- (GRADA Publishing, 2018)
Od prvého vydania knihy Vrozené srdeční vady v dospělosti sa významne zmenili diagnostické i terapeutické možnosti u dospelých s vrodenými chybami srdca. Druhé prepracované a doplnené vydanie predstavuje takmer novú publikáciu, a to tak poňatím, ako aj rozsahom a obsahom. Snahou autorov bolo popísať bežné i komplexné vrodené choroby srdca jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom. Monografia zahŕňa morfologické nálezy, patofyziológiu, diagnostiku a intervenčnú a chirurgickú liečbu všetkých hlavných vrodených chýb srdca v dospelom veku. Zaoberá sa reziduálnymi nálezmi po operácii v detstve i indikáciami operácií či reoperácií vrodených chýb srdca v dospelosti. Text je v súlade s existujúcimi guidelines, ale zúročuje i vlastné skúsenosti autorov z viac než 1000 operácii dospelých s vrodenými chybami srdca. Vo všeobecnej časti publikácie sú popísané genetické aspekty, prognóza, mortalita, vyšetrovacie metódy, história chirurgickej a katetrizačnej liečby vrodených chýb srdca, ale i otázka tehotenstva u žien s vrodenými chybami srdca. Nechýba pohlaď anestéziológa na vrodené chyby srdca a princípy rehabilitácie u vrodených chýb srdca. Monografia obsahuje mnoho obrázkov z vyšetrení dospelých pacientov s vrodenými chybami srdca predovšetkým pomocou echokardiografie, ale i CT angiografie, magnetickej rezonancie a angiografie. Súčasťou knihy je aj priložené DVD, ktoré obsahuje viac než 720 nahrávok z vyšetrení pacientov.