Moderné trendy v detských chirurgických odboroch - Dragula, Milan, 1948- (LIBREX Publishing s.r.o, 2019)
Rozsiahla trojdielna publikácia je pokračovaním úspešnej knihy Detská chirurgia, ktorá sa stretla s veľkým záujmom zo strany odbornej verejnosti a je v súčasnosti vypredaná. Preto sa autori rozhodli vydať novú knihu s názvom Moderné trendy v detských chirurgických odboroch. Okrem aktualizácie predchádzajúcich kapitol bola do novej knihy doplnená kapitola „Cievna chirurgia v detskom veku“, ktorá vychádza prvýkrát v histórii slovenského písomníctva. Pre svoj rozsah je publikácia z praktického hľadiska rozdelená do troch dielov. Rozsah kapitol je dostatočný a komplexný a autori uvádzajú aj viaceré, s témou súvisiace patofyziologické, farmakologické i právne súvislosti, ktoré nie je potrebné hľadať v ďalších publikáciách. Zároveň sú kapitoly doplnené tabuľkami, schémami a obrázkami, či originálnymi fotografiami, čo zvyšuje názornosť diela. Obsahom prvého dielu sú anestézia, antibiotická terapia, hemoterapia, vyšetrovacie diagnostické metódy v detskej chirurgii, onkologické zásady liečby malignít v detskom veku a špecifiká transplantácií orgánov u detí. V druhom diele publikácie je podrobne rozobraná liečba jednotlivých ochorení hrudníka a brušnej dutiny v detskom veku. Tretí diel sa zaoberá jednotlivými pododbormi detskej chirurgie – traumatológiou, cievnou chirurgiou, plastickou chirurgiou, ortopédiou, neurochirurgiou, chirurgiou krku a popáleninami.