Základy chirurgie - Vrtík, Luděk; Čambal, Marek; Grgáč, Ivan; Hrbatý, Boris; Moravanský, Norbert; Reis, Richard (Univerzita Komenského v Bratislave, 2019)
Učebnica vznikla na základe požiadaviek študentov medicíny, ktorí sa v množstve kníhchirurgie ťažko orientovali v akom rozsahu sa vyžadujú znalosti na skúšku v 3. ročníku a pri štátnej záverečnej skúške z chirurgie. Autori pri písaní jednotlivých kapitol vychádzali zo svojich vlastných skúseností. Kniha by mala byť nápomocná pri príprave na skúšku z chirurgickej propedeutiky, štátnu záverečnú skúšku a atestačnú skúšku z chirurgie. V jednotlivých kapitolách autori rozoberajú základné vyšetrovacie metódy u chirurgického pacienta, princípy ošetrovania rán, úrazy jednotlivých orgánových systémov, predoperačné a pooperačné vyšetrenia, poranenia svalového a nervovocievneho aparátu, infekcie a ich liečbu, poruchy acidobázickej rovnováhy, riešenie urgentných stavov, základy anesteziológie, etické a právne vzťahy medzi pacientom a chirurgom. Učebnica je určená pre študentov medicíny, lekárov zaradených v špecializácii chirurgie a chirurgov.