Očkování u dětí : spolupráce specialistů a primární péče - Cabrnochová, Hana; Lebl, Jan, 1955-; Roháčová, Hana, 1954-; Bronský, Jiří; Keslová, Petra; Kosina, Pavel; Rumlarová, Šárka; Sedláček, Petr, 1963-; Škovránková, Jitka (Motolské pediatrické semináře, 2020)
Pátý svazek ediční řady Motolské pediatrické semináře je věnován problematice očkování dětí a vznikl spoluprací specialistů a primární péče. V posledních několika letech jsme svědky klesající proočkovanosti, která je výsledkem mnoha faktorů. Tím hlavním je nepochybně odmítání očkování ze strany rodičů v případě dětí a malá motivace i nezájem u dospělých osob. Pokles výskytu závažných infekcí vede k podceňování faktoru kolektivní ochrany. Další vliv má nepochybně nízká informovanost. Průzkum mezi matkami malých dětí však prokázal, že informace o očkování stále získávají především od pediatrů, tedy že role registrujícího lékaře v nabídce očkování je zcela klíčová. Publikace vychází z odborných sdělení a kazuistik přednesených na motolském „primářském“ semináři. Jejím cílem je zpřístupnit odborné veřejnosti nové poznatky a přispět k tomu, aby pediatrická péče v České republice tvořila organický celek vysoké úrovně.