Speciální onkologie - Büchler, Tomáš, 1974- (Praha : maxdorf jessenius, 2020)
Druhé aktualizované vydanie úspešnej publikácie prináša najdôležitejšie poznatky o nádorových chorobách a ich liečbe. Kolektív autorov z viacerých komplexných onkologických centier Českej republiky, vedený doc. MUDr. Tomášom Büchlerom, Ph.D., pristúpil k aktualizácii učebnice už po troch rokoch od prvého vydania, pretože onkológia sa rýchlo rozvíja a liečba mnohých nádorov sa už za túto relatívne krátku dobu zmenila.V knihe je spracovaná väčšina onkologických diagnóz, a to s dôrazom na rýchlu orientáciu. Stručne je vždy uvedená epidemiológia, symptomatológia, etiopatogenéza, diagnostika a diferenciálna diagnóza, klinické štádia podľa TNM klasifikácie, priebeh a prognóza. Veľmi starostlivo je spracovaná terapia, a to ako farmakoterapia (od klasickej chemoterapie až po cielenú a biologickú liečbu či imunoterapiu), tak rádioterapia či liečba izotopmi. Práve časti venované terapii sú v druhom vydaní predmetom významnej aktualizácie. Autori taktiež pridali odstavec Prediktívna onkológia ku všetkým diagnózam, kde už dnes znalosť molekulárnych charakteristík nádoru významne ovplyvňuje liečebný postup.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl.
Skratky
Táto prehľadná a moderná učebnica je určená pre prípravu študentov na skúšky, prípravu lekárov na atestáciu, ako aj pre každodennú onkologickú prax.
Keywords: onkológia lekárska; nádory; onkológia špeciálna