Předčasně narozené dítě : následná péče : kdy začíná a kdy končí? - Marková, Daniela; Chvílová Weberová, Magdalena (GRADA Publishing, 2020)
V priebehu posledných troch desaťročí sa zásadne zmenili možnosti starostlivosti o predčasne narodené deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou, pričom ich počet celosvetovo stúpa. Táto špecifická skupina detí má z hľadiska lekárskej starostlivosti svoje špeciálne potreby a „starnutím“ resp. dozrievaním týchto detí a meniacimi sa potrebami počas ich vývoja pribúdajú postupne i ďalšie špecifické odbory, ktoré sa s problematikou nezrelosti stále viac stretávajú (napr. špecifické potreby vzdelávania a pod.). Cieľom publikácie je podať odbornej verejnosti ucelený pohľad na komplexnú problematiku vývoja nezrelých detí, ktoré majú svoje špecifiká. Autorský kolektív zastupuje rôzne lekárske a nelekárske odbornosti a viac ako 50 kapitol zaradených do monografie pokrýva širokú problematiku od špecifík následnej starostlivosti z pohľadu lekára-špecialistu cez pohľad nelekárskych špecializácií, psychosociálne súvislosti starostlivosti o predčasne narodené dieťa a dopady na rodinu. Nezastupiteľná je starostlivosť o nezrelé dieťa v primárnej starostlivosti, pediatri tak v tejto knihe získavajú jedinečného a fundovaného odborného sprievodcu s mnohými odporučeniami a praktickými radami pre prax.