Dětská alergologie - Petrů, Vít, 1944- (Jessenius., 2021)
V priebehu niekoľkých posledných dekád dochádza celosvetovo k veľkému vzostupu počtu alergikov v populácii. Pre tento nárast prevalencie sú alergie nazývané epidémiou modernej doby. Veľká chorobnosť na alergie sa vyskytuje predovšetkým u detí a mladistvých. Alergie sú civilizačnými chorobami, ich početný vzostup je preto prirodzeným, ale súčasne nepriaznivým dôsledkom rozvoja ľudskej spoločnosti. Druhé prepracované a doplnené vydanie publikácie reflektuje pokrok, ku ktorému došlo v problematike alergických ochorení detského veku. Autori predkladajú čitateľovi komplexný a recentný pohľad na etiopatogenézu, diagnostiku, liečbu, prevenciu i prognózu imunopatologických stavov vzniknutých na alergickom podklade. Monografia je rozdelená na dve časti – všeobecnú a špeciálnu. Všeobecná časť podáva prehľadné informácie o prevalencii, genetike, imunopatológii, etiopatogenéze, diagnostike, možnostiach terapie, prevencii a prognóze alergických ochorení u detí. Samostatná kapitola pojednáva o úlohe sestry v starostlivosti o alergikov. V časti špeciálnej sa autori podrobne venujú jednotlivým ochoreniam – prieduškovej astme ako najčastejšej chronickej chorobe v detstve, alergickej nádche, kožným prejavom alergie, problematike anafylaxie a potravinových alergií, s ktorými sa lekári často stretávajú aj u veľmi malých detí, opakovaným respiračným infekciám, autoimunitným ochoreniam a primárnym imunodeficienciám, na ktoré sa bohužiaľ stále dostatočne nemyslí a deti sa tak na imunologické vyšetrenie a následnú starostlivosť nezriedka dostávajú neskoro. Ďalšie kapitoly sa zaoberajú komorbiditami a komplikáciami astmy a alergickej nádchy vrátane gastroezofageálneho refluxu a psychogénnych vplyvov. V závere knihy nájde čitateľ stručné životopisy všetkých autorov, nechýba ani zoznam skratiek a podrobný register. Text je bohato zdokumentovaný názornými obrázkami, fotografiami, tabuľkami a schémami.