Uvolňování fascií : fyziologické podklady a tréninkové principy, využití v týmových a vytrvalostních sportech a uplatnění v rámci prevence a rehabilitace - Thömmes, Frank, 1968- (Poznání, 2021)
Fascie mají v lidském těle významnou funkční roli a nejsou jen pasivním obalem svalu. Fascie sestává z nepřerušeného listu tkáně, který se šíří od hlavy k nohám, z povrchu dovnitř těla. Je dokonalým kon tinuálním systémem, který je připojen ke kosterním strukturám a vytváří plně integrovaný podpůrný rámec. Díky tomu hrají fascie základní roli v lidské fyziologii: udržují posturu, zachovávají strukturu orgánů a anatomickou integritu tělesných struktur a zajišťují krytí svalů s cílem je podpořit a umožnit jim generovat sílu. Fascie lze „trénovat". Nejnovější výsledky mezinárodního výzkumu fascií umožňují konkrétní aplikace v rekreačním a profesionálním sportu i v oblasti rehabilitace a prevence. Autor v knize popisuje fyziologické podklady a tréninkové principy práce s fasciemi, které najdou uplatnění v běžném životě i ve sportu. Jednoduchá a účinná cvičení může zvládnout každý. Cílem tohoto tréninku je podnítit vazivové buňky k vytvoření tkáně, která bude pevná a odolná vůči zraněním, ale zároveň poddajná a pružná. Tato praktická cvičení můžete integrovat do každodenních činností i sportovních aktivit. Kdo ovládne techniky fasciálního tréninku, udrží své tělo v kondici a předchází zraněním.