Poruchy pánevního dna : stručné základy chirurgické perineologie - Anděl, Petr; Škrovina, Matej; Benčurik, Vladimír; Macháčková, Mária (Galén, 2021)
Monografie Poruchy pánevního dna se zabývá problematikou, s níž se setkává asi 24 % dospělých žen. Prevalence onemocnění se s věkem zvyšuje a postihuje přibližně 38 % žen ve věku 60-79 let a asi 50 % žen ve věku 80 let. Poruchy pánevního dna zůstávají v současnosti podceňovaným problémem pravděpodobně proto, že se projevují u starší populace a vysoce intimní symptomatologií. Přestože jde o onemocnění s velmi nízkou morbiditou a žádnou úmrtností, má silný negativní dopad na kvalitu života a vyznačuje se vysokými náklady na léčbu. Stručná a přehledně koncipovaná monografie popisuje epidemiologii, klinické příznaky, diagnostiku i možnosti terapie poruch pánevního dna a zdůrazňuje nutnou spolupráci proktologů, urologů a gynekologů. Základní informace zde najdou také praktičtí lékaři a studenti lékařských fakult.