Krvácení do trávicího traktu : aktuální poznatky v diagnostice a léčbě - Krška, Zdeněk, 1958-; Frýba, Vladimír; Zavoral, Miroslav, 1953- (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2021)
Problematika krvácania do gastrointestinálneho traktu patrí k najrozsiahlejším a najzávažnejším v medicíne. Súčasne sa jedná o veľmi komplexný problém, kde sa v diagnostike a terapii stretáva a spolupracuje mnoho medicínskych odborov. Krvácanie do tráviaceho traktu stále predstavuje veľký problém spojený (u niektorých foriem krvácania) s mortalitou až 15% a vyššou. I s rozvojom medicínskeho poznania, diagnostických a terapeutických možností, incidencia krvácania do gastrointestinálneho traktu zostáva nezmenená. O príčinách tohto stavu pojednávajú jednotlivé kapitoly predkladanej monografie. Cieľom monografie, ktorá nadväzuje na knihu Krvácení do gastrointestinálního traktu, je priniesť aktuálny a dostatočne reprezentatívny prehľad problematiky krvácania do tráviaceho traktu s dôrazom na diagnostický algoritmus a terapiu jednotlivých chorobných stavov. K spolupráci na príprave knihy boli prizvaní poprední odborníci jednotlivých odborov s každodennou praxou, ktorí tak mohli odovzdať nielen aktuálny stav poznania, ale aj praktické skúsenosti a zručnosti.