Neurologie - Růžička, Evžen, 1957- (Praha : Stanislav Juhaňák - TRITON, 2021)
Odbor neurológie zaznamenal v posledných rokoch veľký rozvoj, čo sa odráža aj v potrebe moderne poňatej učebnice. Prvé vydanie učebnice Neurológia sa ukázalo byť práve tým prameňom, ktorý študentom neurológie chýbal. Dosvedčil to rýchlo rozobraný náklad prvého vydania aj Cena Českej neurologickej spoločnosti za najlepší učebný text vydaný v roku 2019. Aj keď bola učebnica primárne určená pre študentov medicíny, uvítali ju aj lekári v špecializačnej príprave. Druhé, rozšírené vydanie učebnice vychádza zo skúseností a z pripomienok čitateľov k prvému vydaniu. Okrem aktualizácie všeobecnej a špeciálnej neurológie bola časť knihy venovaná neurologickým vyšetreniam rozšírená o neurologické vyšetrenia u detí, poruchy prehĺtania a základy neurogenetiky. Ďalšie zásadné doplnenie sa týka terapeutickej časti učebnice. Predovšetkým s ohľadom na potreby lekárov v špecializačnej príprave bola kniha doplnená o päť nových kapitol prinášajúcich základné informácie z neurochirurgie, neuropsychiatrie, neurologickej farmakoterapie, neurologickej intenzívnej a paliatívnej starostlivosti. Učebnica dodržuje všeobecný neurologický prístup, vychádzajúci z príznakov, ktoré lekár u pacienta vidí, cez návod na vyšetrenie a interpretáciu, až k úvahe o lokalizácii postihnutia štruktúr nervového systému a k voľbe vhodných pomocných vyšetrení na odhalenie príčiny. Špeciálna časť učebnice prináša informácie o jednotlivých skupinách neurologických ochorení od klinického obrazu cez diagnózu až po liečbu. Jednotlivé kapitoly majú logické členenie a sú bohato doplnené prehľadnými obrázkami, schémami, grafmi a tabuľkami. Zvlášť sú zvýraznené kľúčové informácie, ktoré nesmie študent prehliadnuť, a každá špeciálna kapitola má naviac v závere zhrnutie najdôležitejších bodov.
Register
Skratky
Slovník
Keywords: neurológia; učebnica