Klinická pankreatologie - Trna, Jan, 1980-; Kala, Zdeněk, 1960-; Kunovský, Lumír, 1984- (Praha : maxdorf jessenius, 2021)
Druhé prepracované a doplnené vydanie ojedinelej monografie si dáva za cieľ poskytnúť v ucelenej a prehľadnej forme súčasné znalosti o chorobách pankreasu. Členenie monografie zostáva rovnaké, jednotlivé kapitoly však reflektujú posun odboru počas piatich rokov od prvého vydania. Na úvod publikácie autori predkladajú základné anatomické, histomorfologické a fyziologické dáta vrátane regulačných mechanizmov pankreatických funkcií. Nasleduje časť knihy venovaná akútnej pankreatitíde reflektujúca moderné poznatky o etiopatogenéze, diagnostike a liečbe – konzervatívnej, endoskopickej i chirurgickej. V kapitolách na tému chronickej pankreatitídy sú popísané základy patofyziológie choroby, jej klasifikácia, diagnostika a diferenciálna diagnostika a sú predložené možné terapeutické prístupy – konzervatívne, endoskopické a chirurgické. Onkologická časť monografie sumarizuje v prehľadnej forme základy diagnostiky a liečby nádorov pankreasu s využitím všetkých dostupných modalít. Prepracovaná je časť týkajúca sa cystických neoplázií pankreasu a v súlade s najnovšími poznatkami je rozšírená kapitola o autoimunitnej pankreatitíde. Zaradená je tiež kapitola popisujúca možnosti skríningu karcinómu pankreasu a kapitoly popisujúce problematiku úrazov pankreasu a chorôb pankreasu v detskom veku. Pre väčšiu názornosť je text bohato doplnený formou názorných grafov, schém, tabuliek a množstvom recentných citácií.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl.
Skratky
Keywords: pankreatitída; nádory pankreasu