Základná farmakológia a farmakoterapia. II. - Mirossay, Ladislav; Mojžiš, Ján ([Košice] : EQUILIBRIA, 2021)
Druhé prepracované vydanie diela Základná farmakológia a farmakoterapia prináša najnovšie informácie o liečivách a z nich vyrábaných liekov, ako aj stručný výber niektorých farmakoterapeutických postupov, pri ktorých sa tieto lieky používajú. Dielo je rozdelené do dvoch zväzkov. Prvá časť publikácie sa zaoberá farmakológiou jednotlivých liečebných skupín. Opisuje základné mechanizmy účinku liečiv, vrátane mechanizmov nimi vyvolaných nežiaducich účinkov. Objasňuje ich farmakokinetické vlastnosti a z toho vyplývajúce princípy pôsobenia a spolupôsobenia liečiv. Druhá časť publikácie sa venuje farmakoterapeutickým postupom pri širokej škále vybraných ochorení. Spája teoretické poznatky o liečivách prvej časti s možnosťami praktického využitia liečiv a ich kombinácií pri zvládaní akútnych patologických stavov alebo pri dlhodobom manažovaní chronických chorobných procesov. Publikácia výnimočná na slovenskom trhu, čo sa týka komplexnosti, ako aj detailnosti informácií o liečivách a liekoch, vzišla zo spolupráce viac ako 40 odborníkov medicínskeho aj farmaceutického zamerania. Ich poznatky a praktické skúsenosti sa pretavili do jednotlivých kapitol a sú nepochybne zárukou kvality tohto diela. Komplexne spracované dielo dopĺňa viac ako 220 prehľadných tabuliek a 170 obrázkov.
Register
Kniha je primárne určená študentom pregraduálneho stupňa medicínskeho a farmaceutického štúdia, ale ako užitočný zdroj informácií si svoje miesto nepochybne nájde v postgraduálnom vzdelávaní alebo v klinickej či lekárenskej praxi.
Keywords: farmakoterapia; učebnica