Vplyv svojpomocnej skupiny na kvalitu života pacienta a jeho rodinu - Majerníková, Ľudmila; Obročníková, Andrea (Prešov : Vydavateľstvo Prešovskej univerzity v Prešove, 2020)
Kvalita života predstavuje dynamicky meniaci sa proces, ktorý ovplyvňuje spektrum klinických, sociálnych, či spirituálnych činiteľov. Preto nie je možné hodnotiť kvalitu života pacientov len po fyzickej stránke, ale je potrebné zamerať sa aj na hodnotenie sociálnej, psychickej a spirituálnej oblasti. Predkladaná publikácia zameriava pozornosť na najnovšeie výskumné zistenia vplyvu svojpomocných podporných skupín na kvalitu života ľudí s vybranými chronickými ochoreniami na základe analýzy súčasného stavu skúmania a prezentovaných výsledkov autorského kolektívu. Vedecká monografia je určená špecifickej odbornej verejnosti venujúcej pozornosť nie len z vedného odboru ošetrovateľstva, ale aj odborníkom z príbuzných oblastí, ktorých okruhom záujmu je kvalita života chorých s chronickými ochoreniami.
Bibliogr. odkazy
Keywords: kvalita života; pacienti; systémy psychosociálnej podpory; skupiny svojpomocné