Dětská neurologie - Nevšímalová, Soňa, 1940-; Komárek, Vladimír, 1949-; Hadač, Jan, 1954-; Kršek, Pavel (Praha : Galén, 2021)
Detská neurológia vznikla ako samostatný odbor pred viac než šesťdesiatimi rokmi, napriek tomu sú kvalitné pôvodné učebnice v českom jazyku pomerne vzácne. Publikácia Detská neurológia je určená detským neurológom, pediatrom ale i neurológom pre dospelých, ktorí sa o danú tému zaujímajú, a môže byť využitá aj pre atestačnú prípravu lekárov špecializujúcich sa na detskú neurológiu v Českej a Slovenskej republike. Monografia je rozdelená do 21 kapitol, ktoré zahŕňajú základné princípy vyšetrenia, diagnostiky a liečby detských neurologických porúch a špecializované vyšetrenia (neurofyziólogiu, zobrazovacie metódy a základy genetiky). Špeciálna časť je zameraná na vrodené vývojové malformácie, dedičné metabolické ochorenia, strádavé poruchy a leukodystrofie, degeneratívne ochorenia bazálnych ganglií, mozočku, chrbtice a periférnych nervov. Podrobne sú prebrané nervosvalové ochorenia, zápalové a neuroimunitné poruchy a paroxyzmálne ochorenia - epilepsie, poruchy spánku a bolesti hlavy. Pozornosť je venovaná i úrazovej problematike, súčasným pokrokom v diagnostike a liečbe nádorov centrálneho nervového systému a toxickému postihnutiu nervového systému. Posledná kapitola je zameraná na stavy bezvedomia a ďalšie akútne ochorenia vrátane cerebrovaskulárneho postihnutia. Monografia podáva ucelený klinický pohľad na celé spektrum detských neurologických porúch a slúži ako praktický manuál na diagnostiku a liečbu týchto ochorení.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl., čes.
Skratky
Publikácia je určená detským neurológom, pediatrom ale i neurológom pre dospelých, ktorí sa o danú tému zaujímajú, a môže byť využitá aj pre atestačnú prípravu lekárov špecializujúcich sa na detskú neurológiu v Českej a Slovenskej republike.
Keywords: neurológia -- dieťa; choroby nervového systému -- diagnostika -- terapia; symptómy neurologické; poruchy neurovývinové; poruchy neurokognitívne; dieťa