Idiopatické střevní záněty : nové trendy a mezioborové souvislosti / II - Lukáš, Milan, 1959- (GRADA Publishing, 2021)
Kniha Idiopatické střevní záněty II s podtitulom Nové trendy a mezioborové souvislosti sumarizuje najnovšie medziodborové poznatky z oblasti diagnostiky, diferenciálnej diagnostiky, liečby a klinického výskumu idiopatických črevných zápalov. Text dopĺňajú vlastné klinické skúsenosti autorov, predovšetkým s ohľadom na jedinečný súbor pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou liečených biologickou liečbou. Úvodné kapitoly sa venujú histórii poznania idiopatických črevných zápalov (IBD), problematike klinického výskumu IBD, zobrazovacím vyšetreniam - počítačovej tomografii (CT) a magnetickej rezonancii (MR), podrobným informáciám o využívaní laboratórnych parametrov v klinickej praxi a diferenciálnej diagnostike IBD. Ďalšie kapitoly sú cielené na súčasné znalosti o Crohnovej chorobe a špecifické formy IBD, priebeh IBD u pacientov vo vyššom veku, vplyv obezity na prejavy a liečebné výsledky u pacientov s IBD, súčasné prístupy k pooperačnému sledovaniu pacientov s Crohnovou chorobou a skúsenosti s biologickou liečbou pacientov s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou. Záverečné kapitoly majú medziodborový presah a umožňujú nahliadnuť do problematiky duševných porúch a ich vplyvu na výsledky liečby pacientov s IBD, základných prístupov k pacientom s črevnými zápalmi, ktorí majú zároveň problémy s kĺbami a tiež aj očných komplikácií ako prejavov črevných zápalov. Posledná kapitola sa venuje problematike syndrómu krátkeho čreva a črevnej insuficiencii u pacientov s Crohnovou chorobou a tiež moderných možností liečby týchto veľmi závažných stavov.