Radiační onkologie : pro postgraduální přípravu i každodenní praxi - Šlampa, Pavel, 1960- (maxdorf jessenius, 2021)
Radiačná onkológia je lekárska špecializácia zaoberajúca sa terapeutickou aplikáciou radiácie v liečbe malignít. Ide dnes o vysoko pokročilý odbor, ktorého úspechy prispievajú k zlepšujúcej sa prognóze onkologických pacientov. Ide však o veľmi dynamický odbor, ktorý doznal v posledných rokoch prenikavé zmeny. Znalosť nielen základných princípov, ale aj aktuálnych postupov a techník, je v súčasnej onkológii absolútne kľúčovým predpokladom úspešnej liečby, aj samotnej liečby lege artis. Predkladaná monografia koncepčne vychádza zo súčasného stavu vývoja radiačnej onkológie. Pojednáva o liečebnej stratégii so zameraním na rádioterapeutické postupy, a to i v kombinácii s ostatnými spôsobmi protinádorovej liečby. Poznatky z rádiologickej fyziky a radiačnej biológie sú uvádzané v samostatných kapitolách, v súlade so stavom súčasného vývoja a potrebami radiačnej onkológie. Vzhľadom k rozsahu poskytovaných odborných poznatkov bude táto monografia žiadanou príručkou pre lekárov v odbore. Súčasne bude vítanou kompaktnou učebnou pomôckou pre účastníkov postgraduálneho vzdelávacieho programu v radiačnej onkológii, vrátane doktorandského štúdia. V neposlednom rade ide o zdroj informácií pre širšiu lekársku verejnosť, ktorá vo svojej dennej praxi prichádza do styku s onkologickými pacientmi liečenými rádioterapiou