Dopamin : jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti - Lembke, Anna (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2022)
Prečo nám v čase hojnosti, bohatstva, slobody a technologického a medicínskeho pokroku chýba pocit šťastia a cítime sa naopak mizerne? Kniha americkej profesorky psychiatrie je nielen zbierkou adiktologických kazuistík, ale aj zamyslením nad tajomstvom bolesti a potešenia, teda nad fenoménmi, ktoré pôsobia v súčinnosti, vzájomne sa ovplyvňujú a vyvažujú. Autorka poukazuje na dramatické zlyhanie rovnováhy medzi bolesťou a radosťou v súčasnej dobe a objasňuje, prečo príliš veľa zábavy a potešenia v dôsledku neprináša radosť, ale bolesť. Rozoberá explóziu najrôznejších foriem závislosti - na alkohole, drogách, liekoch, čítaní zamilovaných románov a podrobne vysvetľuje ich príčiny a mechanizmy. Cieľom knihy je predstaviť čitateľom neurovedecké poznatky o fenoméne odmeňovania a tým im umožniť nastoliť pevnejšiu a zdravšiu rovnováhu medzi potešením a bolesťou. Neuroveda k tomu však nestačí. Potrebujeme poznať reálnu, prežívanú skúsenosť samotných ľudí. A kto by nás mohol lepšie poučiť o tom, ako prekonávať nutkavú nadmernú spotrebu? Predsa ľudia, ktorí sú k nej najnáchylnejší – tí, ktorí trpia závislosťou. Kniha je založená na pravdivých príbehoch vlastných pacientov autorky, ktorí sa stali obeťami závislosti a dokázali sa z jej pút vymaniť.