Biochemické a molekulárno-genetické markery v predikcii kardiovaskulárnych rizík - Zigová, Michaela; Petrejčíková, Eva (Vydavateľstvo Prešovskej univerzity, 2019)
Súčasná doba poznačená životným štýlom súvisiacim so sedavým spôsobom života, nadmerne energetickou stravou, chronickým stresom a mnohými ďalšími faktormi vedie k nárastu kardiologických komplikácii. I napriek pokročilej dobe a moderným diagnostickým a terapeutickým možnostiam predstavujú kardiologické ochorenia ešte stále jednu z hlavných príčin morbidity a mortality v celosvetovej populácii vo všetkých vekových kategóriách počnúc deťmi. Predpokladá sa, že prevalencia kardiologických ochorení bude v najbližšom období neustále narastať. Monografia prináša bohatý literárny prehľad tradičných, progresívnych a moderných, ale aj potenciálnych a kontroverzných markerov vybraných kardiologických ochorení, obohatený o aktuálne výsledky našich výskumných aktivít a domácich aj zahraničných štúdií z tejto oblastí. Monografia je určená úzkemu okruhu odborníkov a odborno-vedeckým pracovníkom so špecializáciou na oblasť kardiologických markerov.