Revmatologie pro praxi - Němec, Petr, 1972- (Praha : Grada Publishing, 2021)
Reumatológia je dynamický odbor, a i relatívne krátke obdobie posledných piatich rokov, ktoré uplynuli od prvého vydania publikácie, prinieslo mnoho významných noviniek v diagnostike a liečbe niektorých reumatických chorôb. Ambíciou autorského kolektívu bolo zachytiť tento dynamický trend a vytvoriť odbornú publikáciu, ktorá by bola stručná, prehľadná a umožňovala ľahko a rýchlo nájsť požadované informácie z odboru reumatológia. Nespornou výhodou knihy je jej praktický formát, jednoduchá a jednotná štruktúra textu, či farebné odlíšenie jednotlivých kapitol. Text obsahuje rad cenných praktických údajov, napríklad klasifikačné kritériá a odporúčania pre diagnostiku ochorenia, odporúčania a návody k liečbe a prehľadné algoritmy liečby vrátane konkrétneho dávkovania liekov. Kniha je členená do dvoch častí, všeobecnej a špeciálnej. Vo všeobecnej časti knihy sa jednotlivé kapitoly venujú prístupu k reumatickému pacientovi zahŕňajúc klasifikáciu reumatických ochorení, vyšetrenie pacienta s reumatickým ochorením, diferenciálnu diagnostiku, punkcie kĺbu, laboratórne a zobrazovacie diagnostické metódy, ďalej kapitoly zaoberajúce sa emergentnými stavmi v reumatológii a liekmi používanými pri liečbe reumatických ochorení. Nechýbajú ani kapitoly zamerané na liečbu pacientov s reumatickým ochorením v špecifických situáciách, ako je gravidita, laktácia a perioperačné obdobie. V špeciálnej časti sú popisované najčastejšie reumatické ochorenia - systémové autoimunitné ochorenia, vaskulitídy, spondyloartritídy, osteoartróza, kryštálmi indukované artritídy, artritídy so vzťahom k infekcii. V ďalšej kapitole nájde čitateľ informácie o metabolických ochoreniach skeletu, osteonekróze, difúznej idiopatickej skeletálnej hyperostóze, sarkoidóze, reumatických prejavoch diabetes mellitus a paraneoplastických syndrómoch. Samostatná kapitola sa venuje nežiadúcim reumatickým prejavom imunoterapie nádorov. Naprieč jednotlivými kapitolami sú tiež uvedené informácie o reumatických syndrómoch detského veku zahŕňajúce juvenilnú idiopatickú artritídu, vaskulitídy, uveitídy u detských reumatických ochorení, reumatickú horúčku a prehľad autoinflamatórnych syndrómov.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl., čes.
Skratky
Keywords: reumatológia; prípravky farmaceutické; choroby reumatické -- diagnostika -- terapia; rehabilitácia; príručka