Kardiovaskulární a hrudní chirurgie - Kurfirst, Vojtěch, 1982-; Mokráček, Aleš, 1966-; Hytych, Vladislav, 1954- (Jessenius., 2022)
Publikácia Kardiovaskulárna a hrudná chirurgia je prvým knižným titulom v českej lekárskej literatúre, ktorý podáva ucelený prehľad o veľmi blízkych odboroch - kardiochirurgii, cievnej chirurgii a hrudnej chirurgii. Tieto odbory sú si blízke nielen z pohľadu historického, ale aj anatomického a patofyziologického a v neposlednom rade aj z pohľadu chirurgického, kedy sa jednotlivé chirurgické techniky navzájom prelínajú. Kniha je rozdelená na štyri časti a celkom 46 kapitol, ktoré postupne približujú čitateľovi problematiku kardiochirurgie, hrudnej chirurgie a cievnej chirurgie. Kniha prináša náhľad na základy anatómie nutnej k pochopeniu týchto špecializácií a následne ponúka prehľad chirurgických zákrokov, ktoré sú štandardne vykonávané. Nezanedbateľnou súčasťou sú kapitoly špecifické pre jednotlivé odbory, napr. mimotelový obeh v kardiochirurgii alebo pooperačná rehabilitácia v hrudnej chirurgii. Samostatná časť je venovaná problematike transplantácií srdca a pľúc, ktoré predstavujú vysokošpecializovanú oblasť chirurgie s prienikom do ďalších odborov.