Bolesti hlavy v kazuistikách - Štětkářová, Ivana (Praha : maxdorf jessenius, 2022)
Bolesti hlavy zostávajú pre mnoho pacientov – aj napriek veľkým pokrokom modernej medicíny – veľkým trápením, ktoré významne zhoršujú kvalitu života. V mnohých prípadoch je bolesť hlavy príznakom, ktorý nesignalizuje žiadnu komplikovanú chorobu, napriek tomu je veľmi dôležité tento symptóm správne zhodnotiť a rozpoznať jeho urgentnosť, pretože môže byť prejavom iného, veľmi závažného ochorenia. Na druhej strane primárna bolesť hlavy tvorí v neurológii dôležitú samostatnú oblasť, ktorá má svoje terapeutické špecifiká od klasickej analgetickej terapie až po využitie najmodernejšej biologickej liečby, lokálnej aplikácie botulotoxínu či implantácie neurostimulátoru. Predkladaná kniha predstavuje súbor kazuistík o bolestiach hlavy z reálnej neurologickej praxe. Je rozdelená do dvoch častí. Prvá, všeobecná časť, je koncipovaná ako stručná učebnica zameraná na primárnu a sekundárnu bolesť hlavy, a rovnako i bolesti v oblasti tváre. Dôraz je okrem diagnostiky kladený na farmakoterapiu v reálnej praxi. Druhá, špeciálna časť, obsahuje 34 kazuistík jednotlivých pacientskych prípadov z reálnej neurologickej praxe, ktoré boli vyberané tak, aby didakticky doplnili a ilustrovali poznatky obsiahnuté v prvej časti. Pri každej kazuistike sa čitateľ na začiatku dozvie priebeh, diagnostiku a liečbu jednotlivých chorôb. V ďalšej časti kazuistík sú v komentároch pripravené aktuálne diagnosticko-terapeutické pohľady na danú chorobu vrátane diferenciálnej diagnostiky a najdôležitejšie body na zapamätanie.
Bibliogr. odkazy
Register
Skratky
Kniha bude cenným pomocníkom v každodennej praxi pre neurológov, praktických lekárov, internistov, oftalmológov, psychiatrov a lekárov ďalších odborností so záujmom o danú problematiku
Keywords: bolesť hlavy; farmakoterapia; kazuistiky