Protetická stomatológia - Tvrdoň, Martin (Veľký Biel : Science 2001, 2022)
Protetická stomatológia je mimoriadne rozsiahly medicínsky-stomatologický odbor. Včasnou preventívnou prehliadkou a liečbou v začiatočných štádiách ochorenia s možnosťou jednoduchších rekonštrukcií, udržiavaním morfologického, estetického a funkčného stavu zubov je možné predĺžiť životnosť chrupu. Samotná protetická liečba je zameraná na prevenciu vzniku a liečbu protetických defektov chrupu, čeľustných a tvárových vrodených a získaných defektov a temporomandibulárneho kĺbu. Liečebný proces si vyžaduje prípravu chrupu a čeľustí začínajúc hygienou, parodontológiou, konzervatívnou liečbou, endodonciou, dentálnou a čeľustnou chirurgiou a ortopedickou liečbou. Jednotlivé kapitoly monografie sú venované vyšetreniam tváre a ústnej dutiny, preprotetickej stomatologickej liečbe, plánovaniu protetickej liečby, problematike protetických náhrad, implantológii, gerontoprotetike a protetickej liečbe získaných a vrodených defektov orofaciálnej oblasti. Samostatná kapitola sa zaoberá rizikovými pacientmi trpiacimi na celkové vážne ochorenia, ktoré je potrebné pri indikácii a protetickej liečbe rešpektovať. Autori v knihe upozorňujú na nové keramické materiály, IT elektronické technológie výroby náhrad, využitie 3D tlačiarní, diaľkové prepojenia medzi pacientom a zubným lekárom – Dental Monitoring, preprotetickú virtuálnu vizualizáciu výsledku liečby, lasery, detailnejšie vyšetrenia 3D rtg., mikroskopickú liečbu, pružné materiály atď. Snahou a cieľom autorského kolektívu bolo posunúť odbor protetickej stomatológie na najvyššiu možnú úroveň a prispieť tak k zvýšeniu kvality liečby ochorení človeka v čeľustnotvárovej oblasti a celkového zdravia.
Bibliogr. odkazy
Register
Slovensko-česko-chorvátska učebnica Protetická stomatológia je určená pre študentov lekárskych fakúlt, postgraduálne štúdium pre lekárov – stomatológov, zubných technikov a orálne hygieničky.
Keywords: protetika stomatologická