Odlišný svět - Radkovová, Iveta (GALÉN, 2022)
Kniha Odlišný svět se snaží ukázat reálný život z pohledu osoby s autismem. Různé okolnosti zavedly autorku na různá místa, kde pobývali různí lidé, kteří vyžadovali různý přístup. Lidský faktor pro ni působí jako zátěž, lidé jsou pro ni neřízené střely a neustále ji nutí k pohybu. Okolní lidé pro ni vytváří komplikovaný svět skrytých významů, který je nejasný a nestálý, protože do něho promítají své touhy, názory a myšlenky. Podle autorky každý nosí v hlavě svůj vlastní program, ke kterému nemáte nikdo jiný úplný přístup. I proto upřednostňuje autorka svět věcí. První kapitola má stejný název jako kniha holandského profesora Petera Vermeulena Autistické myšlení, kterou považuje autorka za důležitou. Poznatky v ní obsažené jsou zásadní pro všechny poruchy autistického spektra. Zčásti tuto knihu interpretuje a uvádí vlastní zkušenosti. Prostřednictvím této knihy lépe pochopila své vlastní myšlení. Nestaví ovšem jen na myšlenkách Petera Vermeulena. Představuje také své vlastní postřehy a zkušenosti. Nejedná se o emotivní příběh, protože vztahy v jejím životě nehrály zásadní roli. Aby se kniha lépe četla, je zpestřena amatérskými obrázky, které autorka sama maluje. Jsou to většinou portréty známých osob, které na základě jejich zaměření přiřadila k jednotlivým kapitolám.