Základy neurověd - Mysliveček, Jaromír (Stanislav Juhaňák - TRITON, 2022)
Cieľom autorov tretieho aktualizovaného vydania prehľadnej a zrozumiteľnej monografie Základy neurověd bolo predkladať poznatky tak, aby na seba nadväzovali a aby medzi nimi existovala logická väzba. Monografia je rozdelená na dve časti – všeobecnú a špeciálnu. Všeobecná časť podáva prehľadné informácie o základných štruktúrnych prvkoch nervového systému. V špeciálnej časti sa autori podrobne venujú centrálnemu nervovému systému, zmyslom, základom mechanizmov porúch funkcie nervového systému a mechanizmom účinkov liečiv pôsobiacich na nervový systém a ich interakciám. Prostriedkom k názornosti a výrazom snahy o čo najväčšiu zrozumiteľnosť textu je časté zaraďovanie tabuliek, schém a obrázkov. Všade, kde je to možné, je použitý názorný príklad, pretože to je najrýchlejšia cesta k pochopeniu javu. Schematické členenie, zvýraznený text a rozšírený register zase uľahčujú orientáciu a vedú čitateľov najkratšou cestou k hľadanej informácii. Odpadá tak zdĺhavé listovanie ďalšími publikáciami. To ocenia najmä študenti pripravujúci sa na skúšku z fyziológie, anatómie, neurológie či psychiatrie. Kniha bola doplnená o farebné ilustrácie, čo ešte zvyšuje jej názornosť. V publikácii nie sú zámerne zaradené posledné poznatky. Autori sa totiž domnievajú, že najnovšie poznatky, teraz chápané ako prevratné a zásadné, sa totiž časom môžu ukázať ako nepodstatné, či dokonca nesprávne.