Syndrom diabetické nohy - prevence, diagnostika a terapie : adaptovaný doporučený postup na základě mezinárodních guidelines - Jirkovská, Alexandra; Dubský, Michal; Fejfarová, Vladimíra; Jirkovská, Jarmila; Koliba, Miroslav; Krawczyk, Petr; Kučera, Dušan, 1967-; Sixta, Bedřich; Wosková, Veronika; Fialová, Zuzana; Vrbová, Tereza; Klugar, Miloslav (Semily : GEUM, 2022)
Syndrom diabetické nohy (SDN) je závažný medicínský i společenský problém. Péče o pacienty se SDN vyžaduje multidisciplinární přístup, důsledná preventivní opatření a včasná adekvátní léčba mohou velice významně snížit procento komplikací diabetu včetně rizika amputace končetiny. Publikace je určena odborným zdravotnickým pracovníkům, kteří se podílejí na péči o pacienty se SDN (diabetologové, internisté, chirurgové, angiologové, protetici, praktičtí lékaři ad.) Jednotlivé kapitoly se zaměřují na prevenci vzniku ulcerací, možnosti odlehčení defektů nohou, diagnózu, prognózu a management ischemické choroby dolních končetin u pacientů s ulcerací, dále se zabývají problematikou infekce u SDN, přinášejí přehled možných intervencí zaměřených na hojení chronických ulcerací nohou diabetiků, představeny jsou možnosti klasifikace SDN. Text je doplněn schématy, grafy a přehlednými tabulkami. Součástí publikace je také útlá příručka Syndrom diabetické nohy, praktická doporučení pro prevenci a léčbu, která shrnuje hlavní zásady prevence SDN, popis a klasifikaci ulcerací na nohou diabetika, zásady léčby SDN a obsahuje praktické přílohy.
Prílohou k dokumentu je brožúra so signatúrou K 60599
Bibliogr. odkazy
Slovník
Keywords: noha diabetická -- prevencia a kontrola -- diagnostika -- terapia; postupy štandardné klinické, ako téma