Léčba bolesti : současné přístupy k léčbě bolesti a bolestivých syndromů - Hakl, Marek, 1968- (Praha : maxdorf jessenius, 2022)
Zatiaľ čo o akútnej bolesti hovoríme ako o bolesti zmysluplnej, plniacej svoju základnú funkciu (upozornenie na možné poškodenie organizmu), chronická bolesť túto svoju funkciu celkom stráca. Naopak – svojou dlhodobou prítomnosťou a intenzitou sa stáva hlavným zdrojom utrpenia človeka. Pacient s chronickou bolesťou sa dostáva do bludného kruhu, ktorého výsledkom je zníženie kvality jeho života. Chronické bolestivé ochorenie vedie k zníženej pracovnej schopnosti osoby, následne k ekonomickým problémom, sociálnej izolácii a často až k depresii. Štvrté prepracované a doplnené vydanie monografie popredných českých špecialistov v odbore algeziológia si kladie za cieľ poskytnúť čitateľovi prehľadné a aktuálne informácie o problematike predovšetkým chronickej bolesti vrátane jej dopadov na pacienta (fyzických, psychických a sociálnych) a zároveň (vzhľadom k vzrastajúcemu počtu pacientov trpiacich chronickou bolesťou) aj dopadov na ekonomiku. Autori okrem iného apelujú na racionálnu voľbu farmakoterapie s obozretnosťou pri voľbe voľnopredajných prípravkov a nepodceňovaní komunikácie s pacientom. V úvodných kapitolách je stručne spomenutá patofyziológia bolesti, delenie a hodnotenie bolesti a tiež psychosociálne súvislosti chronickej bolesti. Samostatné kapitoly sú potom venované metódam liečby bolesti – farmakoterapii, rehabilitácii, fyzikálnej terapii, invazívnym metódam v liečbe chronickej bolesti, psychoterapii a akupunktúre. V druhej časti publikácie sa autori podrobne zaoberajú liečbou jednotlivých bolestivých stavov– bolesťami hlavy, chrbta, kĺbov, neuropatickou bolesťou, komplexným regionálnym bolestivým syndrómom, bolesťami na hrudi, bolesťami brucha, onkologickou bolesťou a liečbou bolesti u seniorov. Osobitná kapitola je venovaná liečbe akútnej bolesti. Text dopĺňa bohatá obrazová dokumentácia a tabuľky.
Bibliogr. odkazy
Register
Res. angl.
Skratky
Keywords: bolesť; manažment bolesti -- metódy; terapeutika -- metódy